ACTIVITATS

Entre el seus objectius, l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya vol contribuir a la formació del professionals dels museus i el patrimoni, tant en exercici com a futurs, en el disseny, obtenció, tractament i interpretació de la informació relativa als visitants dels museus i el patrimoni. Igualment, l’OPPCC treballa per a la sensibilització sobre l’ús social del patrimoni, comunicant la recerca desenvolupada sobre el seu públic i promovent la col·laboració científica i acadèmica amb professionals i experts sobre els públics del patrimoni tant a nivell nacional com internaciona.

 

Per assolir aquests objectius, l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya compta amb els programes de Formació i de Comunicació.

ACTIVITATS

 • 24.10.2023 - Comunicació 2023

  Desenvolupament de públics. Eines per atreure noves audiències

  30 de novembre 9.00h – 15.00h (Auditori del MACBA)

  La jornada d’enguany va dedicada al desenvolupament de públics. Aquest terme té com a finalitat ampliar les audiències dels museus i altres equipaments patrimonials. Es tracta d’una àrea d’interès creixent des de finals del segle passat i que ha evolucionat en paral·lel amb l’evolució de la societat i dels museus. L’anàlisi d’aquesta evolució posa de manifest la polisèmia del terme desenvolupament de públics en el moment actual.

 • 07.11.2022 - Comunicació 2022

  L'impacte social dels museus

  29 de novembre 15:00 - 18:40 h (en línia), 30 de novembre 9:00 - 14:30 h (Auditori del MACBA)

  La Jornada es dedica a l’impacte dels museus i, més concretament, a l’impacte social dels museus. L’interès en dedicar la Jornada d’enguany a l’impacte, i la manera o les eines per a mesurar aquest impacte, rau fonamentalment en el fet que enguany l’OPPCC, per encàrrec del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la DG de Patrimoni Cultural, ha posat en marxa la fase test del Baròmetre Social dels Museus (BSM), concretament la fase test de l’anàlisi quantitativa del BSM.

 • 04.11.2021 - Comunicació 2021

  Museus rellevants per a la comunitat. Eines per a la participació ciutadana

  30 de novembre i 1 de desembre de 2021. Webinars. Tardes de les 15:00 h a les 18:30 h

  Jornada dedicada al treball dels museus amb les seves comunitats més pròximes. L'objectiu és aportar, d’una banda, visió de futur i posicionament estratègic i, d’altra banda, algunes eines que siguin d’utilitat per iniciar processos participatius en aquells museus que tot just estan iniciant aquest camí. Durant la jornada es presentaran els processos de treball i les eines emprades per diversos museus que desenvolupen projectes amb la comunitat, així com les aportacions d’expertes acadèmiques internacionals sobre el tema.

 • 02.11.2020 - Comunicació 2020

  Jornada: escoltar el públic presencial, digital i potencial en temps de distància social

  24, 25 i 26 de novembre de 2020. Webinars. Matins d'11:30 a 14:00 h

  La Jornada vol trobar la resposta a algunes preguntes: han canviat els hàbits i les pràctiques culturals de la població i la seva percepció de com poder tornar a visitar museus? Què espera la gent de la visita a un museu? De quina manera els museus es poden posar en contacte amb la població per escoltar i conèixer els seus interessos i motivacions?

 • 05.09.2019 - Comunicació 2019

  Jornada: l'impacte de la gratuïtat en la freqüentació dels museus

  Dimarts 8 d'octubre 2019. Auditori del MACBA, Barcelona

  Jornada dedicada a posar al dia els coneixements que tenim de la repercussió de la gratuïtat (i del cobrament) en la freqüentació. Es vol aportar evidència empírica que permeti tenir una millor informació per a la presa de decisions en relació al cobrament, o no, d’entrada.

 • 10.09.2018 - Comunicació 2018

  Jornada: avaluant la qualitat als museus

  Dimarts 16 d'octubre 2018. Auditori del MACBA, Barcelona

  Permetrà presentar metodologies per a l’avaluació de la qualitat així com per utilitzar els resultats, d’una banda, per a la millora de la gestió dels museus i, d’altra banda, per visibilitzar una part important de la seva feina que habitualment no queda reflectida per la tradicional preponderància de les dades quantitatives.

 • 19.07.2017 - Comunicació 2017

  Jornada Coneixent els públics virtuals dels museus

  Auditori del MACBA, Barcelona

  La segona Jornada de l'Observatori dels Públics té l'objectiu de presentar el potencial de les eines de comunicació digital per conèixer millor els públics dels museus i equipaments patrimonials, presentant experiències per anàlitzar i utilitzar la informació sobre els públics virtuals.

 • 31.07.2017 - Comunicació 2017

  Analítica digital - Com mesurar l'impacte de l'estratègia digital del museu

  Workshop dirigit per Elena Villaespesa, 9 d'octubre de 2017

  En el context de la 2a Jornada anual, dedicada aquest any al coneixement del públic virtual dels museus, l’Observatori de los Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya organitza el Workshop “Analítica Digital - Com mesurar l’impacte de l’estratègia digital del museu”.

 • 16.06.2016 - Comunicació 2016

  Jornades

  Gordailua, Museo Oiasso. Irun

  Antoni Laporte participa a les Jornades dirigint el taller "Coneixent els públics del museu".

 • 12.05.2016 - Comunicació 2016

  Jornada “Els estudis de visitants: de les dades al coneixement, del coneixement a la gestió” #jornadaOPPCC

  Auditori del Macba, Barcelona

  Aquesta Jornada, la primera de l’Observatori dels Públics, suposa la seva presentació en societat, presentant experiències nacionals i estrangeres sobre com els museus transformen les dades obtingudes dels seus estudis en eines d’utilitat per millorar les relacions amb els seus públics.