RECURSOS

Documentació, informes, estudis, articles... al voltant de l’avaluació i l’estudi dels públics del patrimoni cultural, tant produïts per l’Observatori com per altres entitats i institucions.

 

L'apartat "Projectes Participatius dels museus" és un recull d'iniciatives i activitats impulsades pels museus i col·leccions de Catalunya que intenten involucrar, fer participar i comprometre als públics. Una institució cultural participativa és un espai on els visitants poden crear, compartir i connectar entre ells al voltant del seu contingut.

Projectes participatius dels museus

 • 07.09.2023 - Projectes participatius dels museus

  Juga-hi

 • 18.07.2019 - Projectes participatius dels museus

  Projectes Participatius dels Museus de Catalunya

  Es posa en marxa la iniciativa "Projectes Participatius dels Museus de Catalunya". L’objectiu és visibilitzar en un catàleg els projectes impulsats pels museus i altres equipaments patrimonials de Catalunya que fomenten la participació dels seus públics, grups d’interès i altres agents del seu entorn.

 • 09.03.2023 - Projectes participatius dels museus

  En Residència. "Artistes als Instituts de Barcelona"

 • 09.03.2023 - Projectes participatius dels museus

  L’Obrador. Programa d’Acció Comunitària

 • 09.03.2023 - Projectes participatius dels museus

  Connectades

 • 09.03.2023 - Projectes participatius dels museus

  Gresol cultural Poblesec

 • 27.01.2023 - Projectes participatius dels museus

  Museu Marítim de Barcelona. Laboratori de fotografia naval (sessions identificació de fons fotogràfics MMB)

 • 27.01.2023 - Projectes participatius dels museus

  Museu Marítim de Barcelona. Programa “Veus de la Mar”. Projecte Port Vell: la transformació d’un port industrial a port històric

 • 09.06.2022 - Projectes participatius dels museus

  Museu particular, etnologia d'anar per casa

  El Museu particular* etnologia d’anar per casa és un projecte creat en plena pandèmia i que pretén donar veu a objectes quotidians, descobrint les seves fascinants històries i a través seu, reflexionar sobre ells i – especialment – sobre nosaltres. 

 • 04.03.2022 - Projectes participatius dels museus

  Bases pedagògiques per al Museu de l’Empordà

  Procés participatiu per la creació d’una eina on es descriuen els principis rectors, les estratègies i les línies d’actuació per donar unitat i qualitat pedagògica a les actuacions educatives i culturals del Museu de l’Empordà. 

 • 04.03.2022 - Projectes participatius dels museus

  Renovació participativa de l'exposició permanent del Museu de l'Empordà

  Procés participatiu, amb la implicació d’unes cinc-centes persones de la ciutat, de la comarca i de Catalunya, perquè donessin la seva opinió i visió sobre el que els agradaria que el Museu tractés i exposés, així com tot allò que els agradaria conèixer i aprendre una vegada hagin visitat l’equipament. 

 • 27.01.2022 - Projectes participatius dels museus

  Procés participatiu per decidir els usos de l’antic hospital de cartró de la Vall Fosca

  La població local decidirà després d’un procés de participació ciutadana l’ús que volen donar-li a l’equipament de l’hospital de cartró, únic al mon d’aquetes característiques.

 • 27.01.2022 - Projectes participatius dels museus

  Arqueologia participativa a l’antic hospital de cartró de la Vall Fosca

  Aquesta iniciativa vol implicar la població local en un projecte d’arqueologia per generar informació sobre el passat industrial i social de la Vall Fosca, especialment amb les restes de l'antic Hospital de Cartró de Capdella.

 • 27.01.2022 - Projectes participatius dels museus

  Exposicions temporals participatives al Museu Hidroelèctric de Capdella

  Cada any des del Museu s’organitzen exposicions temporals participatives, en que la població local presenta propostes expositives, participa en la fase de recerca de peces i muntatge i, fins i tot, en algunes exposicions els mateixos veïns són els comissaris i s’encarreguen d’explicar l’exposició als visitants i a la premsa.

 • 02.11.2021 - Projectes participatius dels museus

  JUGUEM?. Records personals de la memòria col·lectiva de jugar

  És un projecte participatiu adreçat a recuperar la memòria col·lectiva de jugar a través dels joguets de les persones que hi han col·laborat i que han compartit els seus records de les vivències i sentiments que els desperten.

 • 31.05.2021 - Projectes participatius dels museus

  Geografies Menudes, Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries

  Exposició que posa el centre d'interès en el municipi i la seva gent, en aquest cas les dones de Castelló d’Empúries. Es van fer unes 300 fotografies a dones de diferents col·lectius, famílies, professions, etc. i es van recuperar, a traves de l’Arxiu Municipal, unes 600 imatges antigues cedides per una quarantena de famílies i particulars.

 • 31.05.2021 - Projectes participatius dels museus

  Geografies Compartides, Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries

  Exposició que té com a centre d’interès el municipi i la seva gent en una travessia per la memòria històrica i el paisatge humà de Castelló d’Empúries, a partir de la fotografia. Recorrent els carrers, places i carrerons de la vila es descobreixen els rostres que l’habiten en el present, i es registren algunes de les seves històries i vivències.

 • 15.01.2020 - Projectes participatius dels museus

  Tengui, falti. Aprendre amb els cromos al Museu del Joguet de Catalunya

  Projecte col·laboratiu en que alumnes d’institut, juntament amb docents i professionals del museu, han comissariat i han creat els continguts d’una exposició temporal en la qual es mostren els cromos i els àlbums amb una nova mirada, des d’una perspectiva contemporània.

 • 03.12.2019 - Projectes participatius dels museus

  Consell d’Infants del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

  Un òrgan de participació real format per 16 infants d'escoles properes al museu que els permet fer sentir les seves opinions, idees i suggeriments en relació a totes les activitats relacionades amb el museu.

 • 03.12.2019 - Projectes participatius dels museus

  Projectes en col·laboració i ApS amb centres educatius del Museu de Ciències Naturals

  Ofereix la possibilitat de crear nous projectes educatius en el marc de les ciències naturals que cobreixin les necessitats dels docents que no troben resposta dins l'oferta regular d’activitats escolars del museu.

 • 28.10.2019 - Projectes participatius dels museus

  Protagonistes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

  Projecte col·laboratiu per recollir informacions de persones que han tingut un vincle amb el Museu i que encara se'n tenen dades insuficients, ja siguin persones que hi han treballat o que han contribuït a incrementar els fons de les col·leccions, així com també institucions.

 • 28.10.2019 - Projectes participatius dels museus

  Georeferenciació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

  Projecte per contribuir a assignar coordenades geogràfiques dels llocs de recol·lecció dels exemplars de la col·lecció del MCNB.

 • 01.10.2019 - Projectes participatius dels museus

  Museu al carrer - mNACTEC

  Projecte del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya per inventariar, georeferenciar, documentar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats. Projecte col·laboratiu, que es construeix de forma progressiva gràcies a la participació ciutadana.

 • 15.05.2019 - Projectes participatius dels museus

  El Consell de Savis del Museu d'Història de Catalunya

  El Consell dels Savis és una activitat d’història oral i viscuda realitzada per un grup de persones voluntàries del museu. Les persones que en formen part comprenen edats que van des dels seixanta-nou fins als noranta-dos anys d’edat, i expliquen directament les seves vivències als alumnes.

 • 14.06.2019 - Projectes participatius dels museus

  Dones de Sitges

  L’exposició pretenia reivindicar la figura femenina en el panorama històric i social sitgetà. Presentava fotografies i objectes personals que configuren les trajectòries vitals de les protagonistes del llibre “Dones de Sitges” i que a la vegada tenen com a objectiu transportar al visitant cap un viatge ple de records.

 • 14.06.2019 - Projectes participatius dels museus

  Petits/es Historiadors/es

  Projecte del Museu d’Història de Catalunya dirigit a alumnes de 6è de primària que té com a objectiu fomentar l’interès en la recerca en ciències socials entre l’alumnat. La finalitat és materialitzar la seva investigació en una exposició al museu, per tal que l’aprenentatge esdevingui significatiu.

 • 14.06.2019 - Projectes participatius dels museus

  2017 Any Alabastre Sarral

  Commemoració dels cent anys del primer taller modern d’alabastre a Sarral amb l'objectiu de recuperar una memòria col·lectiva. Creació d’una comissió organitzadora i recollida de fons per documentar l’activitat.

 • 14.06.2019 - Projectes participatius dels museus

  Primavera fotogràfica a l’Esquerda

  Fer fotografies de la flora i la vegetació del jaciment de l’Esquerda i exposar-les als llocs propers i quotidians de la vila: els aparadors de les 40 botigues participants. Amb la col·laboració del Grup Fotogràfic Roda, l’Associació Roda de Comerciants i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Ter.

 • 14.06.2019 - Projectes participatius dels museus

  L’Esquerda, jo i la família

  Exposició que aplega fotografies dels habitants de Roda de Ter mostrant de quina manera cadascun d'ells pot trobar en la seva vida quotidiana algun episodi que es relacioni directament amb el jaciment de l’Esquerda, i com aquest instant ha quedat plasmat en una imatge.